Dikkat dağınıklığını en aza indirebilmek için neler yapılabilir?
Öğrenciler mutlaka çalışma alışkanlıklarını gözden geçirmeliler. Eğer kısa süreli örneğin otuz dakika kadar masa başında kalabiliyorlarsa bu süreyi adım adım kırk beş elli dakikaya çıkartmalılar. Müzikle çalışma gibi alışkanlıkları bir an önce bırakmalılar. Çünkü gerçek sınavda kimseye müzik dinleme izni verilmiyor! Deneme sınavlarını z..an tutarak ve gerçeğe uygun yapmalılar. Deneme sınavını sık sık yarıda bırakıp tuvalete gitmemeliler. Test çözerken de mutlaka z..an sınırı koymalılar. Eğer bir Fizik sorusunu çözmek için on dakika z..an harcıyorlarsa bu alışkanlıklarından vazgeçmeliler. Çünkü Kpss ’de bu kadar süre bir soruya ayrıl..ayacak. Sorulara bu çok uzun ya da çok zor gibi önyargıyla yaklaşm..alılar. Soruları mutlaka sonuna kadar okumalılar. Bazı adayların sorunun t....ını okumadan geçtiğini sınavdan sonra da ‘’kolay soruymuş, keşke hepsini okusaydım’’ diye dert yandıklarına şahit oluyoruz.
Deneme sınavlarında soruları kitapçık üzerinde çözmeliler. Akıldan işlem yapm..alılar.
Sudoku oyn..ak ve bulmaca çözmek gibi egzersizler yapmalılar.
Kendileri ile ilgili gerçekçi olmalılar. Eğer performanslarını beğenmiyorlarsa bunun nedenini çok iyi araştırmalılar. Ek..liklerinin bilgi noksanlığından mı, az çalışmaktan mı yoksa gerçekten dikkat dağınıklığından mı olduğunu iyi düşünmeliler.
Sonuç olarak; eğer günde iki yüz soru çözüp bu soruların beşi altısı dikkatsizlikten gidiyorsa, bu göze alınabilecek bir orandır. Çünkü tüm Türkiye’de sınava hazırlanan adaylar zaten bu kadar yanlış yapıyor.
Son olarak gerçek sınavda ister istemez öğrencilerin dikkatlerinin doruk noktada olduğunu üniversite adayları hiçbir z..an unutm..alılar. Sınav sonrasında öğrenciler daha çok bilgi ek..liğinden soruyu çözemediklerini söylerler. Dikkat dağınıklığı nedeni ile soruyu çözemeyenlerin oranı çok daha azdır. |